Министерство на околната среда и водите миналата година обяви защитена зона

...
Министерство на околната среда и водите миналата година обяви защитена зона
Коментари Харесай

Екоминистерството е блокирало разширяването на ПАВЕЦ Чаира


Министерство на околната среда и водите предходната година обяви защитена зона по Натура, наречена Ниска Рила. В тази зона попада и язовир Яденица, който е част от плана за уголемение на ПАВЕЦ Чаира. Зоната е доказана и от Министерски съвет.

Това решение значи, че желанията на Министерство на енергетиката за рационализация и разширение на ПАВЕЦ Чаира няма по какъв начин да се случат без наложителните процедури по Оценка за влияние на околната среда и Оценка за съгласуемост за зоните по Натура 2000.

Тези процедури не престават с години. Задължително ще бъдат обжалвани от зелени екологични организации.  Сдружение " Риболовен клуб Балканка ", който е част от зелената коалиция " За да остане природа в България ", е срещу, и по всяка възможност ще апелира плана. Съдебните каузи ще продължат с години.

Това е по този начин, тъй като ще се възвърне двуинстанционното правосъдно обжалване за обектите от национално значение и сигурност, какъвто е ПАВЕЦ Чаира. Шансовете планът да се случи в обозримо бъдеще са илюзионни.

Какво е зона Ниска Рила?

От над десетилетие зелени организации водят война с вложителите в зимния туризъм и ВЕЦ-овете. Един подобен случай е лифтът към Седемте рилски езера. За да се прекратят сходни планове и нови лифтове в Рила, под натиска на екологични организации, преди 2 години се одобри оповестяването на " Защитена зона Рила буфер ". В тази зона обект на запазване е рибата " главоч " и мечката. Но тези типове са в лимитирана територия и имаше действителна опция някои от плановете за лифтове или Водноелектрическа централа да се случат.

Затова зелени организации започнаха нова атака. Освен високите елементи на Рила, където е Националният парк, както и междинните елементи, където е Рила буфер, се обособи Ниска Рила. В нея ще се опазват още 40 типа от флората и фауната. Основни цели за запазване са рибата главоч и кукумявка.

Реално цялата планина Рила влиза в разнообразни типове предпазени зони, в които са неразрешени за съвсем всички типове човешки действия, спорт, пашуване и развъждане на животни.

На 28 април 2022г. Националният съвет по биоразнообразие, под управлението на тогавашния зам. министъра Тома Белев, приема, че в Ниска Рила ще се опазват още доста спомагателни скотски и растителни типове и местообитания.



В тази зона попада и язовир Яденица, който би трябвало да се разшири, с цел да може ПАВЕЦ Чаира да се трансформира " най-голямата батерия в района ".

Това няма по какъв начин да стане, откакто Министерство на околната среда и водите е присъединило още 40 типа за запазване в зона Ниска Рила. Тоест всеки един квадратен метър от Ниска Рила е обект на запазване и всевъзможни действия, изключително строителство са неразрешени.

За министерство на енергетиката, за енергийната система на страната и енергийната сигурност този 100% екологичен план е извънредно значим. Kакто доста постоянно се случва, ползите на някои от зелените екологични организации са над тези на страната и хората, какъвто е ПАВЕЦ " Чаира ". Жалко е, че този по този начин нужен план, както и доста други, няма да се случи, заради частни финансови и политически ползи на зелените.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР